c_400_280_16777215_00_images_news_2017-05-07-piotr-przybylak-artykul-kierunki.jpg

Gojnik zwany inaczej szałwią libańską lub herbatą grecką to roślina występująca w różnych częściach Bałkanów i Bliskiego Wschodu.

Naturalnie występuje jedynie w górach na wysokości powyżej 1000 m. n.p.m., dlatego często nazywa się go herbatą pasterzy czy herbatą górską. Właściwości prozdrowotne gojnika były już znane w piątym wieku przed naszą erą. Ceniła go nie tylko okoliczna ludność, był on również stosowany przez greckich żołnierzy. Trudno się temu dziwić, biorąc pod uwagę fakt, że górska herbata ułatwia gojenie się ran, regenerację wycieńczonego organizmu i pomaga w stanach niepokoju. Dlatego idealnie nadaje się dla sportowców uprawiających sztuki walki lub narażonych na liczne kontuzje.

Choć kiedyś gojnik był ceniony głównie za właściwości przeciwbólowe, bakteriobójcze i przyspieszanie procesu gojenia się ran, dzisiaj stosowany jest zazwyczaj przy kłopotach żołądkowo-jelitowych, występowaniu kamieni nerkowych, przeziębieniach i grypie. Za sprawą olejków eterycznych herbatka inhaluje i wspiera leczenie stanów zapalnych dróg oddechowych, wspomaga także przy zakażeniach grzybami candida. Ponieważ szałwia libańska hamuje receptory MAO w mózgu, sprzyja walce z chorobami Alzheimera i Parkinsona oraz depresją. Gdy dodamy, że gojnik poprzez wpływ na poziom serotoniny i dopaminy poprawia pracę układu nerwowego, to zdamy sobie sprawę, że regeneruje nie tylko ciało, ale i umysł. Szczególnie zalecane jest więc picie zioła wieczorem, co pozwala na zdrowy i spokojny sen. Herbata pasterzy to także bogate źródło magnezu, potasu, kobaltu, cynku, sodu, tanin (naturalnych garbników), miedzi i żelaza, dzięki czemu pomaga na osłabione włosy, paznokcie i anemię. Jednak to jeszcze nie koniec zastosowań gojnika. Za sprawą zawartości cynku, który poprawia libido jest uważany za afrodyzjak przez miejscową ludność Bałkanów . Ostatnią ważną właściwością zioła jest usuwanie wolnych rodników i stymulacja kolagenu przez antyoksydanty zawarte w greckiej herbatce.

Przy zakupie gojnika należy wybierać nierozdrobnione rośliny. Parzy się zazwyczaj sam kwiat, choć używa się także liści i łodyżek. Po zalaniu suszu wrzątkiem należy przykryć całość na ok. 5-10 minut. Lepszą metodą przyrządzenia herbatki jest jednak zalanie kwiatów gorącą wodą i gotowanie przez ok. 3 min. Można także przed wypiciem dodać odrobinę cytryny, imbiru lub miodu. Smak jest bardzo oryginalny, delikatnie pikantny.

Z całą pewnością świat nie zmieni się po wypiciu jednej filiżanki jak przy użyciu czarodziejskiej różdżki. Jednak odprężające i regeneracyjne właściwości herbaty są dość zauważalne i na pewno warto przekonać się o tym samemu. W połączeniu z odpowiednim żywieniem i uprawianym sportem gojnik przyczyni się do budowania zdrowego stylu życia.

Artykuł pojawił się także na Kierunkach:

https://kierunki.info.pl/2017/05/piotr-przybylak-gojnik-regeneracja-detoksykacja-pomoc-walce-depresja/

Our website is protected by DMC Firewall!